Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesi müjdeleri arasında yer alan üniversiteli gençlere, vergisiz cep telefonu ve bilgisayar satışları başladı. Cumhurbaşkanı kararına göre üniversiteli gençlere, 9 bin 500 TL’yi geçmeyen cep telefonları ve bilgisayarlar için 5 bin 500 liraya kadar destek verilecek.
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın uygulamaya ilişkin usul ve esasları, 14 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Aradan, 2 hafta kadar süre geçti. Gerek gençler, gerekse de sektör, mevzuatı inceledi. Uygulamaya dönük ayrıntılar, başvuru ve izleyen süreç hakkında bilgi sahibi oldu.
Ancak, bu süre içinde 9 bin 500 TL’lik cep telefonu satışlarında, beklenen talep ya da artış yaşanmadı. Gençler, bir anlamda uygulamaya “kayıtsız” kaldı.
İzleyen günlerde, hareket yaşanır mı? Bu soruyu, Mobil İletişim Araçları Ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı’ya sorduk.
Turnacı, halktv.com.tr’nin, “Üniversiteli gençlerin 9 bin 500 TL’lik telefonlara olan talebi nasıl?” sorusu üzerine, öğrencilerin ve sektörün, öncelikle mevzuatı ve başvuru koşullarını anlamaya çalıştığını söyledi.
Turnacı, bu nedenle 9 bin 500 TL’lik telefon talebinde belirgin bir artışın yaşanmadığını belirterek, “Bu hafta söz konusu segmentte yer alan cep telefonu satışlarıyla ilgili oluşacak verileri beklemek gerekiyor. Bu veriler üzerinden daha sağlıklı değerlendirme yapılabilir” dedi.
YURT DIŞINDAN CEP ALMAK AVANTAJLI MI?
Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre, yeniden değerleme oranı, 2023 için yüzde 58,46 olarak saptandı. Yeni yılda vergi, harç ve cezalar, bu oranda artırılacak.
Yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarından halen 20 bin TL harç alınıyor. Bu tutar, 2024 yılında 31 bin 692 TL’ye çıkacak.
Turnacı, harçlarda yapılan artışın yurt dışından yolcu beraberinde getirilen telefonlardaki fiyat avantajını önemli ölçüde gerilettiğini belirterek, “Ancak, iç piyasada cep telefonu fiyatlarının yükselmesi, yurt dışından getirilen telefonları fiyat yönünden cazip kılabiliyor. Burada önemli olan iç piyasada fiyatların yükselmemesi. Aradaki makasın açılmaması” dedi.
VERGİ VE TAKSİT
Turnacı, Türkiye’de yılda 11-12 milyon arasında cep telefonu satıldığını, cep telefonu satışlarını vergi ve taksit konusunda atılan adımların doğrudan etkilediğini söyledi.
Turnacı, cep telefonu alımı amacıyla kullandırılan tüketici kredilerindeki vade sınırının, fiyatı 12 bin lira ve altında olan ürünler için 12 ay olduğunu, 12 bin liranın üzerindeki cep telefonlarında vadenin 3 ay olarak uygulandığını anımsattı.
DOLAR KURU VE ZAM İLİŞKİSİ
Dolar kuru, başta cep telefonu ve bilgisayar olmak üzere ürün fiyatlarını da vuruyor. Dolar kurunda yaşanan yukarı yönlü hareketin, 2024 yılına kalmadan cep telefonlarında yeni bir artışı gündeme getirmesi olasılık dahilinde görülüyor.
Türkiye, derinleşen krizle birlikte her alanda vergi, harç ve zamları daha uzun süre konuşacak…