Meraklan Beklenen Kripto Para Yasa Tasarısı Açıklandı: İşte Detaylar…

Türk kripto dünyası için önemli bir gelişme olarak Ak Parti’nin hazırladığı yasa tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geliyor. Vergi ve yabancı borsalara odaklanan kripto para yasa taslağının ayrıntıları netleşmeye başladı Tasarından öne çıkan bir başlık ise yabancı borsaların Türkiye’deki faaliyetleri. Buna göre, denetim eksikliği nedeniyle yabancı borsaların faaliyetlerine izin yok.

Kripto para yasa tasarısında yabancı borsalara izin yok!

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere Türkiye, uzun süredir bir kripto para mevzuatı üzerinde çalışıyor. Bugün bu çalışmanın ürünü olan yasa tasarısı TBMM’ye geliyor. Tasarından ön plana çıkan ilginç ayrıntılar var. Tasarıya ilişkin açıklamayı Ak Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri yaptı. Güler, 19 maddeden oluşan yasa tasarısı için şu açıklamaları yaptı:

Kripto para borsaları SPK’dan lisans alarak hizmet vermeye başlayacak. Burada amaç yatırımcıların SPK denetiminde güvenli bir şekilde işlem yapmasını sağlamak. Kripto varlık hizmet sağlayıcıları bilgi sistemlerinin güvenliğini sağlamakla yükümlü olacak. Bu anlamda teknolojik altyapı konusunda TÜBİTAK’ın belirleyici kriterleri yasada yer alacak. Kripto varlıkların satış ve dağıtımı SPK tarafından belirlenecek. Kripto varlık ihracında TÜBİTAK’tan ön rapor alınacak. (…)

Açıklamada yabancı borsa detayı dikkatleri çekti. Çünkü, Güler’in verdiği detaylara göre yabancı borsalara izin yok. Bu bağlamda Güler, “Yurt dışında faaliyet gösterilen kripto varlık sağlayıcılarının denetimi tam olarak sağlanamayacağı için, bu firmaların işlemleri de sonlandırılacaktır” dedi. Dolayısıyla yurt içinde ofisi olan ve denetim imkanı bulunan yabancı menşeli borsalar faaliyetlerin devem ederken, denetimi tam olarak sağlanamayan ve istenen şartları yerine getirmeyen borsalar engellenecek.

Kripto düzenlemesinde öne çıkan diğer hususlar

Tasarının diğer detayları arasında hapis cezaları da gözden kaçmadı. Buna göre, lisanssız şirketlerden sorumlu olanlar 3 ila 5 yıl hapis cezası ile karşı karşıya kalacak.

Bu arada, tasarının en merak edilen kısmı kripto para işlemleri için vergi boyutuydu. Açıklamalara göre şimdilik bir vergi yok. Bununla birlikte, tasarıda bazı ücretler yer alıyor. Buna göre, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) için %2’lik bir gelir teklifi var. Vergi konusuna ilişkin olarak Güler, şunları söyledi:

Teklifimizde vergilendirmeye ilişkin bir düzenleme söz konusu değil. SPK’nın %1, yani faizden arındırılmamış gelirinden %1 ; TÜBİTAK da dijital manada teknolojik bir değerlendirme yapacağından %1 de onun payı olmak üzere toplamda bir hizmet bedeli olaraktan %2’lik bir gelir öngörülüyor.

Önemli bir ayrıntı ise kripto para borsalarının token listesine yönelik olan uygulama teklifi. Buna göre, borsaların listelemeyi planladığı kripto para birimleri ve tokenler için TÜBİTAK’tan onay alınması gerekecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx