Uzmandan net uyarı: Küçük bir müdahaleyle kanserden kurtulmak mümkün

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Fatih Ölmez, düzenli tarama testlerinin kanserin erken evrede tespitini mümkün kıldığını ve tedavi başarısını artırdığını söyledi.

Hastaneden yapılan açıklamada, kanserin dünya genelinde ve Türkiye’de yaygın görüldüğü hatırlatıldı. Erken teşhis sayesinde başarı oranlarının yükseldiğine dikkat çekildi. Prof. Dr. Ölmez, Kanser Haftası kapsamında yaptığı değerlendirmede, özellikle belirti vermeden yapılan tarama testlerinin hayat kurtarıcı olduğunu vurguladı.

2000’li yılların sonlarında geliştirilen Kanser Genom Atlası Projesi ile kanseri oluşturan genetik değişimlerin daha iyi anlaşıldığını belirten Ölmez, son yıllarda kullanılan akıllı moleküller ve immünoterapilerin, tedavide önemli ilerleme sağladığını ifade etti. Bu yöntemlerin kemoterapiyle birlikte ya da tek başına etkili sonuçlar verdiğini söyledi.

Erken tanı sayesinde bazı durumlarda sadece küçük bir cerrahi müdahale ile hastalıktan tamamen kurtulmanın mümkün olabileceğini söyleyen Ölmez, tarama testlerinin bu süreçte kritik önemde olduğunu belirtti.

Çevresel faktörlerin kanserin oluşumunda büyük rol oynadığını dile getiren Ölmez, özellikle sigara, alkol, zararlı kimyasallar, güneş ışığı ve radyasyona dikkat çekti. Ancak tüm bu faktörler olmasa bile kanser gelişebileceğini hatırlatarak, bireylerin sağlıklarını yakından takip etmeleri gerektiğini vurguladı.

Vücutta fark edilen anormal bir oluşumda zaman kaybetmeden uzman desteği alınması gerektiğini belirten Ölmez, tarama konusunda şu önerilerde bulundu:

Meme kanseri: 40 yaşından sonra her kadın yılda bir kez mamografi çektirmeli.

Kolon kanseri: 45 yaş sonrası, kadın ve erkekler 5-10 yılda bir kolonoskopi yaptırmalı.

Cilt kanseri: Açık tenliler ve güneşe fazla maruz kalanlar yılda bir kez dermatoloji kontrolü yaptırmalı.

Ölmez, kanserle mücadelede erken teşhisin hem yaşam süresini hem de tedavi kalitesini belirlediğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Rusya’nın üç günlük ateşkes ilanına Kiev ve ABD’den tepki

Rusya, İkinci Dünya Savaşı zaferinin yıl dönümünde Ukrayna’da üç günlüğüne ateşkes ilan etti. 8-10 Mayıs tarihlerindeki ateşkesi Kiev “gösteriş” olarak değerlendirirken ABD de yetersiz buldu.

Bilim insanları kara delik bombası yaptı: “Akıl almaz bir şey”

Bir kara delikten enerji çıkarma fikri ilk kez 1969 yılında fizikçi Roger Penrose tarafından önerilmişti.

Avrupa’da elektrik kesintisi: Hayat durdu, büyük kaos var | “Dünyanın sonu mu geldi?”

İspanya ve Portekiz’in büyük bölümünde elektrik kesintileri nedeniyle kaos yaşanıyor. İki ülkede aynı anda başlayan kesintiler, siber saldırı ihtimalini gündeme getirdi. Metrolar boşaltılırken trafik ışıklarının çalışmaması nedeniyle yollarda kargaşa yaşandı. Hastaneler, ameliyatları erteledi.

Arnavutköy’de fabrika deposunda yangın

İstanbul Arnavutköy’de bir fabrikanın deposunda çıkan yangın rüzgarın etkisiyle otluk alana sıçradı. Kısa sürede söndürülen yangında can kaybı yaşanmadı.

İBB’ye ikinci dalga operasyon… Güvenlik görevlisi Çağlar Türkmen’in ifadesi ortaya çıktı: ‘Kamera bantlanması rutin bir uygulama, valizlerde de jammer vardı’

İBB’ye yönelik ikinci dalga operasyonunda gözaltına alınan İBB güvenlik görevlisi Çağlar Türkmen, emniyette verdiği ifadede, “kameraların bantlanmasının rutin bir uygulama olduğunu, valizlerde de jammer bulunduğunu” söyledi. Türkmen’in avukatı da söz konusu jammerların İBB’nin demirbaş listesinde kayıtlı olduğunu ifade etti.

Dünya Laborantlar Günü ne zaman? (Dünya Laborantlar Günü mesajları)

Dünya Laborantlar Günü, sağlık sektöründe kritik bir rol üstlenen laborantların emeklerini takdir etmek ve onların katkılarını kutlamak için önemli bir fırsattır. Bu özel günde, laborantların sağlık hizmetlerindeki vazgeçilmez rollerini bir kez daha hatırlayarak, onlara teşekkür etmek, sağlık sistemimizin güçlenmesine katkı sağlayacaktır.