Deprem bölgesinde barınma krizi: Öğrenciler camilerde ve hastanelerde kalıyor

6 Şubat depremlerinde büyük yıkımın ve binlerce can kaybının yaşandığı illerden Malatya’da İnönü Üniversitesi’nde yüz yüze eğitim kararı öğrencileri konaklama krizi ile karşı karşıya bıraktı. Özellikle formasyon eğitimi alan öğrenciler hem deprem riskine karşın harabeye dönmüş binalarda eğitim alıyor hem de barınacak yer bulamadıkları için hastane ve camilerde kalarak barınma sorununa çözüm bulunmasını bekliyor.

Özel yurtlarda fiyatların 7 bin 500 ile 10 bin liradan başladığını belirten öğrenciler, Odatv’ye yaptıkları açıklamalarda rektörlüğe yüzlerce dilekçe vermelerini ancak hala sorunlarının çözülmediğini anlattı.

Kahramanmaraş Elbistan’dan formasyon eğitimi için Malatya’ya gidip geldiğini anlatan Z.B. isimli öğrenci şöyle konuştu:

“Benim çocuğum var, evim var. Elbistan ve Avşin’den servis ayarlamak da istedik ama çok pahalıya geliyor. Bir de işi fırsatçılığa çevirdiler. 300 liralık yolu 1.000 liraya götürüyorlar. Barınma adına hiç bir şey yok.

‘CAMİLERDE, HASTANELERDE KALAN ÇOK SAYIDA ARKADAŞIMIZ VAR’

Şehir dışından gelip camilerde, hastanelerde kalan çok sayıda arkadaşımız var. Hepsinin görüntüleri de var. İnönü’nde 7 bin öğrenci online ders alıyor. Ama 67o öğrenci için işi inada bindirdiler. Muaf olduğum dersler var. Ancak tek dersim olduğu günlerde de gitmek zorunda bırakılıyorum. Konaklama sıkıntılı, ulaşım sıkıntılı. Şehri terk edenler oldu. Dolayısıyla o kadar çok taşıt yok gidip gelebileceğimiz.

“BİZE KARŞI YALAN HABERLER YAPILDI”

Şehri öğrencilerle ayakta tutmaya çalıştıkları konuşuluyor. “Yurt sorunu çözüldü” diye bize karşı yalan haberler yapıldı. Yurtlara gittiğimizde rektörden yazı gelmediği için formasyon öğrencilerine kapılarını açamadıklarını söylüyorlar. Sadece okurken formasyon alanlara yer verebiliyorlar. Ancak mezun durumundaki formasyon öğrencilerine konaklama imlanı saplanmıyor. Biz online eğitim istiyoruz. Biz okula giriyoruz. Okulun çevresinde batınma alanı bulabilirsek kalmaya çalışıyoruz. ben ve birçok arkadaşımız ücretli öğretmenlik yaparak bu formasyonu almaya çalışıyoruz. Yüzlerce dilekçe toplayıp rektörlüğe teslim ettik ama hala sonuç alamadık. Çoğunluk şehir dışından geliyor. Hakkımız olanı almak istiyoruz.

“BİR KADIN ARKADAŞIMIZ SOKAKTA KALMIŞ”

Devam eden depremlerden dolayı endişeli olduklarını belirten M.T. isimli formasyon öğrencisi “Birçok arkadaşımız camilerde hastanelerde kalıyor. Geçenlerde bir kadın arkadaşlarımız sokakta kalmış. Bizlerinde durumu böyle. Kamuoyu bunu bilmeli artık. Yönetimin bu zaafiyete son vermeli. Bizim öğrenim aldığımız İnönü Ümiversitesi deprem bölgesinde. Hala depremler oluyor. Üniversite binasının yarısı yıkık durumda. Güvenliğimiz konusundada endişeliyiz.” diye konuştu.

Depremi n yarattığı yıkımın ardından düzen kurmaya çalışırken bu sorunun hayatını daha da zorlaştırdığını vurgulayan S.H. isimli öğrenci ise şöyle konuştu:

“Ben zor durumdayım, kardeşim de orada lisansını tamamlıyor ve o da zor durumda. Yurtlar inanılmaz pahalı. KYK’nın ve Battalgazi’nin özel yurdunu aradık. 7 bin 500 ile 10 bin lira arasında fiyat veriyorlar konaklama için. E kira da o kadar zaten. Geliş gidiş masrafları var.

“BİZİ VERDİKLERİ BİNA HARABE GİBİ”

Ben grafik tasarım mezunuyum. Şimdi formasyonumu tamamlıyorum. Şartların böyle olacağını tahmin etmiyordum. Online devam eder diye düşünüyordum. Orta hasarlı deyip yurtları boyayıp cilalayıp bize açıyorlar. Nasıl sağlıklı bir eğitim verilebilecek burada bilmiyorum. Bizim fakültemiz yıkıldı. İdareten bir yere verdiler bizi bina harabe gibi.

Ben Tunceli’de kalıyorum. Gidip gelmek çok zor oluyor. Ben yakın sayılırım biraz ama Mersin’den Adana’dan gelen arkadaşlarımız var. Onlar çok daha fazla zorluk yaşıyor. Gerçekten çok zor durumdayız. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz.”

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir